måndag 19 april 2010

Färgerna

En rolig sak med den här kullen är att det dök upp en del andra färger än vad föräldrarna har. Bägge föräldrarna är chokladfärgade orientaler, men Hjalmar är lila och hans bägge bröder är siames eller seychellois.
Lila är den blekta formen av choklad, som blå är den blekta formen av svart, och precis som blå dyker lila bara upp när katten har dubbelt anlag för dilution. Siames är även det ett recessivt anlag och är att beskriva som en ofullständig albinism. Kattens melanocyter kan endast producera färg på de hudområden som håller lägst temperatur, dvs öron, ansikte, ben och svans, resten av kroppen är vit eller beige. När kattungarna ligger i livmodern är det för varmt för att producera någon färg och ungarna föds därför vita, vid tre-fyra veckors ålder kan man avgöra vad det blir för färg på katten. Är katten dessutom förutom siames även vitfläckig kallas katten för en seychellois. Både seychellois och siames får djupt blåa ögon.
Jag visste att pappa Pacsuli var heterozygot både med hänseende på siamesanlaget och dilution, men kunde bara hoppas att Amerika var det fram till nu.

Inom kattsläktet är det vanligt med enäggstvillingar och det är inte helt orimligt att Astrid och Alice och/eller Vilhelm och Verner kan vara genetiskt identiska. Man kan aldrig med säkerhet säga att de är enäggstvillingar utan att DNAtesta dem bägge paren, men man kan med säkerhet utesluta det om de visar sig ha olika fenotyp, ex om Verner visar sig vara lila och Vilhelm choklad.
Det faktum att Alice och Astrid har olika fördelning av vit/choklad betyder ingenting då slumpen avgör detta i tidigt fosterliv och inte påverkas märkbart av genotyp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar